Informatie en advies over zonwering
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?


Zonwering kan in vele gevallen een echte uitkomst bieden. Heb jij een raam of meerdere ramen die op het zuiden staan, dan heb je ongetwijfeld gemerkt dat het op zonnige dagen erg warm kan worden binnen. Doe jij nachtdiensten en heb jij een slaapkamer waar de zon veel op staat, dan kun je deze met de juiste zonwering volledig verduisteren. Zonwering kan daarom vaak helpen het wooncomfort te verhogen. Er zijn voor- en nadelen verbonden aan zonwering en bij het maken van een besluit is het altijd verstandig om deze allebei te bekijken. Lees hier verder over de voor- en nadelen van zonwering zodat je tot een weloverwogen beslissing kunt komen.

De voordelen

Het is natuurlijk vrij lastig om de voordelen aan te geven van zonwering in het algemeen. De voordelen hier onder zijn daarom ook vaak niet op alle typen zonwering van toepassing, omdat dit er zo veel zijn. Waar nodig wordt duidelijk aangegeven over op welke soort zonwering het voordeel toepassing heeft. Hier vind je de grootste voordelen op een rijtje, in willekeurige volgorde.

 • Zonwering: het grootste voordeel van zonwering is natuurlijk de zonwering. Je woning voelt koel aan van binnen, je hebt geen zon meer in je ogen en het licht is een stuk aangenamer.
 • Beschutting: met een zonnescherm kun je niet alleen de zon weren uit je woning, je kunt er buiten ook een beschutte plek mee creëren. Hier plaats je een terras of een bankje en je hebt in de zomer altijd beschutting.
 • Privacy: met de meeste soorten zonwering (zonneschermen daargelaten) kun je ook privacy creëren. Als je niet wilt dat mensen naar binnen kunnen kijken of je wilt ’s avonds je woongedeelte van buiten afsluiten, dan is zonwering ideaal.
 • Verduistering: zonwering in de slaapkamer kan je helpen deze goed te verduisteren. Neem hiervoor een rolluik of een dik gordijn en al het licht wordt nagenoeg tegengehouden.
 • Sfeervol: zonwering kan ook erg sfeervol zijn. Romantische gordijnen, mediterrane shutters en mooie lamellen kunnen je interieur echt verfraaien.
 • Goedkoop: er zijn natuurlijk dure en goedkope vormen van zonwering, maar je kunt lamellen, shutters, gordijnen en jaloezieën al krijgen voor bedragen die beginnen bij €20 tot €50 per raam.
 • Modern: er is ook hele moderne zonwering aanwezig, die ideaal is voor nieuwere woningen met een strak interieur. Screens, bijvoorbeeld, kunnen dan een erg goede optie zijn of een modern knikarmscherm ook.
 • Gemakkelijker te verkopen: ben jij van plan je woning te gaan verkopen en heb je veel aandacht besteed aan zonwering, dan zullen potentiele kopers zich hier automatisch toe aangetrokken voelen.
 • Domotica toepasbaar: het is als laatste mogelijk om je zonwering of je rolluiken aan te sluiten op je domotica systeem. Je kunt dan instellen wanneer je wilt dat de luiken in je slaapkamer opengaan, bijvoorbeeld, of je kunt van afstand de screens alvast sluiten als je wat later thuis bent.
 • Gemakkelijk te installeren: de meeste typen zonwering worden zo gemaakt dat je ze erg gemakkelijk kunt installeren. Vooral als je kiest voor kunststof en je hebt een kunststof kozijn, dan zijn de mogelijkheden groot.

De nadelen

Zoals bij elke situatie het geval is, is er ook een keerzijde van de medaille. De nadelen omtrent zonneschermen kunnen ervoor zorgen dat jij er toch van af ziet. Echter, zoals je beneden zal zien, zijn de nadelen toch aanzienlijk minder prominent dan de voordelen.

 • Duur: natuurlijk zijn er ook hele dure typen zonwering beschikbaar. Kies jij voor een elektrische bediening met een afstandsbediening, wil je massiefhouten shutters of wil je gordijnen van het beste materiaal, dan zal je meer betalen. Zonwering kan op die manier erg duur worden en de prijzen lopen dan ook gemakkelijk op tot duizenden euro’s. Het goede nieuws is dat je veel opties hebt en dat er ook voor mensen met een krap budget voldoende mogelijkheden zijn om uit te kiezen.
 • Lastig te installeren: er zijn bepaalde typen zonwering die je het beste niet zelf installeert. Dit is als je kozijnen hebt die niet erg standaard zijn, zoals kunststof kozijnen of als je grote zonneschermdoeken bestelt die nog aan de gevel moeten worden gemonteerd. Ook elektrische zonwering die op het lichtnet moet worden aangesloten is aanzienlijk lastiger om zelf te installeren. Op maat gemaakte zonwering, elektrische of zware en grote zonwering laat je het beste plaatsen door een specialist.
 • Onderhoud nodig: vooral als je elektrische zonwering aanschaft is het niet verkeerd om een onderhoudscontract te overwegen. De motor moet natuurlijk zo lang mogelijk mee kunnen gaan en dat kan alleen als je er goed voor zorgt. Een onderhoudscontract kost geld, maar je weet wel dat alles tijdig wordt nagekeken en vervangen. Je zonwering gaat dan uiteindelijk langer mee, waardoor je weer geld bespaart.

Vergelijk offertes

Wil jij ook zonwering aanschaffen, maar weet je niet hoe je de beste leverancier kunt vinden? Onze vergelijkingstool kan je hierbij helpen. Vul snel je gegevens in en je ontvangt enkele offertes die je kunt gebruiken voor het vinden van de beste deal voor jouw zonwering.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?


Laatste nieuws

6x Tips zonwering kopen

Omdat er zo veel verschillende soorten zonwering zijn, is het niet verstandig

4x Valkuilen en veelgemaakte fouten zonwering

Heb jij een raampartij die op het zuiden staat, dan brengt dit

6x Valse vooroordelen zonwering

Zonwering in je woning heeft veel meer voordelen dan alleen het blokkeren