Informatie en advies over zonwering
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?


Dat steeds meer mensen er voor kiezen om zonwering te voorzien bij hun woning is helemaal niet zo vreemd. Gebruikmaken van een zonwering brengt namelijk enkele niet onbelangrijke voordelen met zich mee. In eerste instantie zorgt ze er uiteraard voor dat er in huis altijd een aangename temperatuur heerst (zelfs tijdens de warme zomermaanden), maar daarnaast wordt op deze manier ook meer privacy gecreëerd. Denk jij er ook aan om je huis te voorzien van een zonwering, maar weet je niet goed waar te beginnen of met welke keuzes je allemaal rekening dient te houden? In dat geval kan deze checklist jou daar ongetwijfeld bij helpen!

Binnen- of buitenzonwering?

De eerste keuze die je zal moeten maken heeft betrekking tot de plaats waar je zonwering wordt voorzien. Ga je deze namelijk binnen of buiten plaatsen? Op dit vlak is het belangrijk om jezelf in eerste instantie verschillende vragen te stellen, namelijk:

 • Is de zonwering enkel bedoelt als zonwering of moet ze ook je privacy verhogen?
 • Moet jouw zonwering over inbraakwerende eigenschappen beschikken?

Aan de hand van bovenstaande vragen zal je uiteindelijk zeer eenvoudig voor jezelf kunnen uitmaken welke van de verschillende opties die op de markt zijn terug te vinden nu voor jou daadwerkelijk het interessantst is.

Het soort zonwering

Vooraleer je een antwoord kan geven op deze vraag spreekt het voor zich dat je eerst zal moeten bepalen of je nu precies de voorkeur geeft aan een binnen- of een buitenzonwering. Geef je uiteindelijk de voorkeur aan een zonwering voor binnenshuis? In dat geval zijn de volgende mogelijkheden voor jou wellicht interessant te noemen:

 • Plisségordijnen
 • Rolgordijnen
 • Jaloezieën
 • Lamellen
 • Vouwgordijnen
 • Shutters

zonwering

Heb je het toch niet helemaal zo begrepen op binnenzonwering, bijvoorbeeld omdat je graag ook wil kunnen genieten van een betere bescherming tegen potentiële inbraken? In dat geval is kiezen voor een buitenzonwering altijd het interessantst. Wat dat betreft zijn er eveneens verschillende mogelijkheden op de markt terug te vinden, namelijk:

 • Markiezen
 • Screens
 • Zonnescherm
 • Uitvalscherm
 • Knikarmscherm
 • Rolluiken
 • Buitenjaloezieën
 • Terrasoverkapping

Het materiaal van je zonwering

Het materiaal waaruit een zonwering kan bestaan is uiteraard afhankelijk van het type zonwering waarvoor wordt gekozen. Globaal gezien zijn er evenwel diverse materialen waar je een keuze uit zal moeten maken, namelijk:

 • Kunststof
 • Polyester
 • Polywood
 • Aluminium
 • Katoen
 • Velour

Bovenstaande is echter niet alles. Kies je er bijvoorbeeld voor om gordijnen in je woning te hangen die moeten fungeren als zonwering? Sta dan ook altijd even stil bij de voering waarover ze beschikken. Ook op dit vlak bestaan er namelijk verschillende opties. Kies je bijvoorbeeld voor een isolerende voering of is het voor jou vooral belangrijk dat de gordijnen zo optimaal mogelijk verduisteren? In dat geval is een verduisterende voering van belang. Hou er rekening mee dat er afhankelijk van de gekozen voering een bepaalde meerprijs kan worden aangerekend.

Bediening van jouw zonwering

Heb je een keuze gemaakt uit de verschillende mogelijkheden en materialen die op vlak van een zonwering verkrijgbaar zijn? In dat geval is het tijd geworden om de nodige aandacht te besteden aan de bediening van je zonwering. Ook op dit vlak zijn er immers diverse keuzes die gemaakt dienen te worden en die stuk voor stuk over hun eigen prijskaartje beschikken.

 • Handmatige bediening. In principe wordt er tegenwoordig nog maar weinig voor gekozen om een handmatige bediening te gebruiken bij een zonwering. Toch bestaat de optie nog steeds en dat is gunstig voor mensen die slechts over een beperkt budget beschikken. Wil je met andere woorden de kosten voor jouw zonwering met zekerheid zo beperkt mogelijk houden en heb je er geen probleem mee dat dit enigszins ten koste gaat van het comfort waar je op kan rekenen? In dat geval is kiezen voor een handmatige bediening van jouw zonwering altijd de moeite meer dan waard.
 • Elektrische bediening. Wat zou je er van denken mochten we je vertellen dat je met één enkele druk op de knop jouw zonwering zomaar kan bedienen? De elektrische bedieningsmogelijkheden die op de markt zijn terug te vinden zorgen er voor dat dit probleemloos kan worden gerealiseerd. Je moet er alleen wel rekening mee houden dat een elektrische bediening in vergelijking met een handmatige een behoorlijk stuk duurder uitvalt. Het onderlinge prijsverschil kan uiteindelijk oplopen tot wel 200 euro.
 • Elektrische bediening met afstandsbediening. Het merendeel van de mensen willen tegenwoordig zoveel mogelijk comfort in hun woning realiseren. Dat kan op tal van verschillende manieren, maar het gebruik van een afstandsbediening is dan echt wel absoluut noodzakelijk. Door de beschikking te hebben over een elektrische bediening met afstandsbediening is het mogelijk om zomaar vanaf bijvoorbeeld je terras jouw aanwezige zonwering te bedienen.

Montage van de zonwering

De moeilijkheidsgraad voor wat de montage van een zonwering betreft is uiteraard afhankelijk van de optie waarvoor je hebt gekozen. Hoe dan ook beschik je als eigenaar van de woning altijd over twee verschillende opties, namelijk:

 • Montage van de zonwering uitbesteden. In dit geval hoef je, je nergens geen zorgen om te maken. Je bent verzekerd van een echt professionele plaatsing van je zonwering, maar daar tegenover staat wel dat er hiervoor een bepaald budget dient te worden voorzien. Hier kan je maar beter rekening mee houden in het opmaken van je budgetplan.
 • Zelf de montage van je zonwering uitvoeren. Uiteraard is het al dan niet aanwezig zijn van deze mogelijkheid afhankelijk van het soort zonwering waarvoor je hebt gekozen. Twijfel je of je wel over de vereiste kennis beschikt? Dan kan je op het internet altijd nog even één of meerdere handleidingen opzoeken met betrekking tot de plaatsing van jouw zonwering.

Eventuele extra kosten

Tot slot kan je er ook nog rekening mee houden dat er voor een zonwering ook nog heel wat extra kosten in rekening gebracht kunnen worden. We onderscheiden op dit vlak de onderstaande twee kosten:

 • Voorrijkosten. Kies je er voor om jouw zonwering te laten plaatsen door een professioneel bedrijf? In dat geval zal de vakman altijd de nodige voorrijkosten in rekening brengen. Deze kosten kunnen gelukkig wel worden gedrukt door er voor te kiezen om een gespecialiseerd bedrijf bij jou uit de buurt onder de arm te nemen.
 • Transportkosten. Ga je, je zonwering wel zelf plaatsen? In dat geval kan het interessant zijn om er voor te kiezen om de benodigde materialen zelf op te halen bij het bedrijf waarbij je ze hebt besteld. Doe je dit niet? Dan is dat uiteraard geen probleem, maar dan zullen er door het bedrijf in kwestie wel transportkosten worden aangerekend.
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?


Laatste nieuws

6x Tips zonwering kopen

Omdat er zo veel verschillende soorten zonwering zijn, is het niet verstandig

6x Valse vooroordelen zonwering

Zonwering in je woning heeft veel meer voordelen dan alleen het blokkeren

4x Valkuilen en veelgemaakte fouten zonwering

Heb jij een raampartij die op het zuiden staat, dan brengt dit