Informatie en advies over zonwering
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?


Heb jij een raampartij die op het zuiden staat, dan brengt dit mooi natuurlijk licht naar binnen. Je kunt het hele jaar door genieten van buiten, tenzij de zon de hele dag op je ramen staat. Binnen wordt het dan snel warm en jij zal de zon veel in je ogen hebben staan. Zonwering is dan de ideale oplossing. Je kunt dan het zonlicht en de uv-stralen tegenhouden zodat je zelf beschermd zit en het binnen niet warm wordt. Daarnaast kun je zo ook buiten een heerlijk beschutte plek creëren waar je kunt zitten. Wil jij nieuwe zonwering laten plaatsen, let dan goed op de onderstaande valkuilen en veelgemaakte fouten.

Veel verschillende soorten zonwering

Er zijn erg veel verschillende soorten zonwering aanwezig. Het zou dus niet goed zijn als je je hier niet van tevoren in verdiepte. Dit brede assortiment kan het lastiger maken om een keuze te maken, maar aan de andere kant kun je er een type zonwering voor kiezen die exact aansluit bij jouw wensen. Hier vind je enkele opties die je hebt en situaties waar deze het beste in passen.

  • Zonneschermen: zonneschermen koop je of om esthetische redenen en/of omdat je ook buiten een beschutte plek wilt creëren. Er zijn markiezen, uitvalschermen en knikarmschermen die allen zowel buiten en binnen verlichting bieden van de zon.
  • Screens: heb je een moderne woning, een appartement of wil je zonwering die weinig plek in beslag neemt? Dan kies je voor screens. Deze verticale zonwering kun je langs je raam naar beneden schuiven en zo de zon blokkeren en ook privacy creëren.
  • Rolluiken: wil je naast de zon ook het licht volledig kunnen blokkeren, dan kun je een rolluik laten plaatsen voor je raam. Dit is ook een vorm van verticale zonwering, maar je kunt ze tevens gebruiken om de kamer volledig mee te verduisteren. Dat is handig in een slaapkamer, omdat geluiden van buiten ook worden gedempt. Luiken worden gebruikt om inbrekers en vandalen af te schrikken en om in de winter de kou buiten te houden.
  • Shutters: shutters zijn houten plankjes die horizontaal in een frame zijn geplaatst. Deze zet je open of dicht en zo kun je de zon weren uit je woning. Sommige shutters staan onafhankelijk en andere zijn gemonteerd in het raam. Shutters zijn een mooi alternatief voor screens als je een minder modern uiterlijk zoekt. Ze passen schitterend in traditionelere en landelijke woningen.
  • Gordijnen: zoek je een manier om de zon te weren en om tegelijkertijd privacy te creëren, dan kun je met gordijnen overdag de zon tegenhouden en ’s avonds de inkijk blokkeren. Gordijnen zijn natuurlijk ook romantisch en sfeervol.

De bediening is erg belangrijk

Helaas wordt er regelmatig te veel aandacht besteed aan het uiterlijk van de zonwering en niet voldoende aan de kwaliteit van de bediening. Vooral als je voor elektrische zonwering kiest is het erg belangrijk dat de motor van goede kwaliteit is en dat het systeem goed werkt. Bij handmatige bediening is het risico dat het defect raakt minder groot, omdat het systeem een stuk minder ingewikkeld is. Kies je echter zoals de meeste mensen voor een elektrische bediening, controleer dan altijd de kwaliteit van de motor die je erbij krijgt. Eventueel ga je op zoek naar keurmerken of bekijk je de recensies over het merk van de motor. Het zou jammer zijn als je nieuwe zonwering vast gaat lopen of blokkeert.

De kwaliteit van het doek

Kies je voor een type zonwering waar een doek in verwerkt is, dan is de kwaliteit van dit doek erg belangrijk. Te vaak is dit bij de goedkopere vormen van zonwering ver te zoeken. Zonneschermen die buiten hangen dienen geïmpregneerd te zijn en dit moet gedaan zijn met een kwalitatieve coating. Anders is er de kans dat er snel schimmel of mosvorming op het doek verschijnt. Ook is het belangrijk dat de kleur volledig tot de vezels van het doek is ingetrokken en niet alleen op het doek is gedrukt. In dit laatste geval zal het zonlicht de kleur snel doen vervagen.  Kies je voor gordijnen of screens, dan is het belangrijk dat het doek niet snel verkleurt in de zon en dat het ook ’s avonds het zicht van buiten naar binnen blokkeert. De kwaliteit van het doek bevordert de functionaliteit en het uiterlijk van het doek, ook na een aantal jaren gebruik.

De garantie en de nazorg

Veel mensen vergeten ook om de garantieregeling mee te nemen tijdens het kiezen van zonwering. Vooral als je elektrische zonwering hebt is dit erg belangrijk, want een motor is zeer gevoelig voor gebreken. Een goede garantie over zonneschermen is bijvoorbeeld 2 jaar volledige garantie en 7 jaar fabrieksgarantie over de materialen. Het is ook niet onverstandig om de leverancier te vragen om een regeling wat betreft de nazorg. Elektrische schermen hebben er veel baat bij periodiek onderhouden en schoongemaakt te worden en de meeste leveranciers bieden daarom een onderhoudscontract aan. Op die manier gaat je scherm langer mee, zal je gebreken eerder tegenkomen en werkt je scherm altijd naar behoren.

Vergelijk offertes

Heb jij zonwering nodig voor jouw woning? Hier kun je alvast een aantal vrijblijvende offertes opvragen bij betrouwbare leveranciers. Zo weet je exact wat jij zou moeten betalen voor jouw zonwering en kun je de beste deal uitkiezen bij het meest kwalitatieve bedrijf.

One thought on “4x Valkuilen en veelgemaakte fouten zonwering”

  1. Op sommige dingen kun je beter niet besparen zoals bij de aanschaf van zonwering. Wij hebben uitstekende ervaringen met een knikscherm omdat het een groot oppervlak zoals ons grote vierkante terras kan beschutten. Hij is bovendien ongevoelig voor windvlagen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Laatste nieuws

6x Tips zonwering kopen

Omdat er zo veel verschillende soorten zonwering zijn, is het niet verstandig

4x Valkuilen en veelgemaakte fouten zonwering

Heb jij een raampartij die op het zuiden staat, dan brengt dit

6x Valse vooroordelen zonwering

Zonwering in je woning heeft veel meer voordelen dan alleen het blokkeren