Informatie en advies over zonwering
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?


Een zonnescherm hoop je doorgaans voor meerdere jaren te kopen. Je koopt het en hoopt voorlopig geen nieuw exemplaar aan te hoeven schaffen. Toch zijn er redenen waarom mensen gaan kijken voor een ander zonnescherm. Een veelgehoorde reden is dat het oogwindwerk van een zonnescherm defect is geraakt. We keken voor jou naar de vervangingskosten van een oogwindwerk. We kwamen tot een interessante bevinding.

Voordat je een nieuw zonnescherm koopt

Een zonnescherm kost je al snel een paar honderd euro. Wanneer je scherm nog goed is terwijl het oogwindwerk om wat voor reden dan ook defect is geraakt is het goed om je eerst te verdiepen in de prijs van een los oogwindwerk. We deden rondvraag bij een paar leveranciers en ontdekten dat je honderden euro’s kan besparen door een nieuw oogwindwerk te kopen in plaats van een nieuw zonnescherm.

Hoeveel kost een nieuw oogwindwerk

Je zal er versteld van staan hoeveel apparaten er met een oogwindwerk bediend worden. Niet alleen zonneschermen, maar bijvoorbeeld ook rolluiken en screens maken hier gebruik van. We keken naar de prijzen en zetten ze voor je op een rijtje.

 

Welk type oogwindwerk Bedoeld voor welk apparaat Intensief of licht gebruik Prijs
Oogwindwerk metalen oog Kleine zonneschermen tot 4 meter Licht gebruik 40 tot 60 euro
Oogwindwerk metalen oog Grote zonneschermen vanaf 4 meter Intensief gebruik 70 tot 90 euro
Oogwindwerk Rolluik Intensief gebruik 37 tot 50 euro
Oogwindwerk kunststof oog Screens Licht gebruik 40 tot 60 euro
Oogwindwerk standaard Standaard zonwering (uitvalscherm) Licht gebruik 50 tot 70 euro
Oogwindwerk zeer zwaar Grote en/of zware zonneschermen Zeer intensief gebruik 100 tot 120 euro
Los oog voor oogwindwerk Alle zonneschermen Alle gebruiken 20 tot 30 euro

 

  • Als je handig aangelegd bent. Ben jij handig aangelegd, dan zou je een oogwindwerk nog zelf kunnen vervangen. Het is zaak dat je het oogwindwerk vervangt samen met een andere persoon erbij. Komt het scherm los, dan moet je het immers ook weer kunnen terughangen.
  • Als je niet handig aangelegd bent. Ben jij niet handig aangelegd, dan kan je ervoor kiezen om het oogwindwerk door een monteur te laten vervangen. In dit geval zullen er kosten voor het arbeidsloon en voor het voorrijden in rekening worden gebracht.

Zaken waar je aan moet denken als je een oogwindwerk koopt

Ga je een nieuw oogwindwerk voor je zonnescherm, screen of rolluik kopen, dan moet je met een aantal zaken rekening houden. We hebben ze op een rijtje gezet.

  • Waar is het oogwindwerk voor bedoeld. Een oogwindwerk voor een zonnescherm mag dan wel dezelfde naam hebben; het uiterlijk en de bevestigingsmogelijkheden zijn compleet anders. Het is dan ook goed om te kijken voordat je gaat bestellen voor wat voor zonwering je het oogwindwerk nodig hebt.
  • Wat is het gewicht van de zonwering. Bij een zonwering is er altijd sprake van meerdere gewichten. Een uitvalscherm zal doorgaans lichter van constructie zijn dan een knikarmscherm. Een rolluik van kunststof zal lichter zijn van gewicht dan een rolluik van aluminium of metaal. Het is dan ook logisch dat het gewicht van de zonwering een rol speelt bij het soort oogwindwerk wat je moet aanschaffen. Sommige oogwindwerken zijn meer geschikt voor het zware werk dan andere oogwindwerken. De specificaties staan ook in het bovenstaande schema opgenomen.
  • Wat is de afmeting van een zonwering. Een zonwering tot 4 meter valt doorgaans onder de kleine tot middelmatige zonweringen. Een zonwering van 5 meter of groter valt onder de grote zonweringen. Het spreekt voor zich dat je voor een grote zonwering een ander type oogwindwerk nodig hebt dan voor een klein zonnescherm.
  • Welk gedeelte is defect. Een oogwindwerk kan in zijn geheel moeten worden vervangen, maar het kan ook zijn dat alleen het oog defect is geraakt door bijvoorbeeld roestvorming. In dat geval kan worden volstaan met enkel de vervanging van het oog zelf. Ook hiervan staat de prijs gespecificeerd in het schema.
  • Wie vervangt het oogwindwerk. Een oogwindwerk zou je zelf kunnen vervangen of je laat het vervangen door een gespecialiseerd bedrijf. In dat laatste geval komen er extra monteurskosten bij kijken. Een monteur zal gemiddeld 50 euro montagekosten en een bedrag tussen 25 en 40 euro voorrijkosten berekenen. Twijfel je welk type oogwindwerk je moet hebben, dan kan je dit het beste door de monteur laten aanleveren. Je betaalt het dan naderhand via de factuur.
  • Is er garantie. Het zou als laatste nog kunnen zijn dat het oogwindwerk defect raakt tijdens de garantieperiode. In dat geval kan je contact opnemen met de leverancier van de zonwering om tot een afspraak te komen over reparatie onder garantie.

Vraag om offertes

Een defecte zonwering is al vervelend genoeg. Wanneer je dan voor een reparatie ook nog eens teveel moet betalen is het helemaal zuur. Beter is het dan ook om eerst offertes op te vragen. Dat doe je met één muisklik op onderstaande button. Je vraagt dan direct vrijblijvend meerdere offertes op die je met elkaar kan vergelijken. Het vergelijken van deze offertes kan een voordeel oplopend tot wel 20 procent opleveren.

 

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?


Laatste nieuws

6x Tips zonwering kopen

Omdat er zo veel verschillende soorten zonwering zijn, is het niet verstandig

6x Valse vooroordelen zonwering

Zonwering in je woning heeft veel meer voordelen dan alleen het blokkeren

4x Valkuilen en veelgemaakte fouten zonwering

Heb jij een raampartij die op het zuiden staat, dan brengt dit