Kosten schaduwdoek

Veel mensen kijken bij het kopen van bijvoorbeeld bouwgrond of een bestaande woning altijd naar de ligging van het terras en de tuin. Een zuidelijke ligging is uiteraard bijzonder interessant en komt de waarde van het vastgoed in kwestie alleen maar ten goede. Toch moet het gezegd dat een zuidelijke tuin ook nadelen met zich meebrengt. Hoe kan je bijvoorbeeld een plekje met schaduw creëren om tijdens de warme zomermaanden even te ontspannen uit het directe zonlicht? Door gebruik te maken van een schaduwdoek natuurlijk! Denk jij er ook aan om een dergelijke schaduwdoek in huis te halen? Zoek dan niet verder en lees eerst even de interessante (prijs)informatie over schaduwdoeken op deze pagina!

Hoeveel kost een schaduwdoek?

Toen schaduwdoeken voor het eerst op de markt verschenen werden ze door veel mensen een beetje sceptisch onthaald. Dit had in het bijzonder te maken met het feit dat men niet goed wist of ze bijvoorbeeld wel bestand waren tegen stevige windstoten. Tegenwoordig is daar verandering in gekomen en vervangt de schaduwdoek zelfs langzaam maar zeker de traditionele parasol. Tegenwoordig begrijpen mensen dan ook dat schaduwdoeken inderdaad goed zijn bestand tegen slechte weersomstandigheden en bovendien moet er ook geen gebruik worden gemaakt van een lelijke parasolvoet. Denk jij er ook aan om een schaduwdoek te kopen en te laten plaatsen? In dat geval kan je rekening houden met de onderstaande, gemiddelde kosten:

 

Type kostprijs Gemiddelde kostprijs
Aankoopprijs van schaduwdoek Tussen 100 & 1.000 euro
Kostprijs per vierkante meter Gemiddeld zo’n 50 à 55 euro

 

De kosten die worden aangerekend voor de aankoop en plaatsing van een schaduwdoek worden steeds gebaseerd aan de hand van verschillende factoren, namelijk:

 

  • Het model van je schaduwdoek
  • De kwaliteit waar het doek over beschikt
  • De ophangconstructie of bevestiging
  • De oppervlakte van het schaduwdoek

De prijsopbouw van een schaduwdoek

Kijken we naar de prijsopbouw van een schaduwdoek, dan kunnen we niet anders dan vast te stellen dat vooral de materiaalkosten behoorlijk zwaar doorwegen in de uiteindelijke kostprijs. Dit heeft alles te maken met het feit dat er uiteraard niet alleen een doek moet worden aangekocht, maar ook de volledige installatie er omheen. De totale materiaalkost neemt zo’n 70 procent in beslag. De overgebleven 30 procent bestaat uit 27 procent echte arbeidskosten en 3 procent voorrijkosten. Uiteraard is de exacte indeling van de prijsopbouw wel altijd onderhevig aan de situatie en de keuzes die jij als woningeigenaar maakt.

Keuzes die de kostprijs van een schaduwdoek kunnen beïnvloeden

Een schaduwdoek is tegenwoordig in zeer veel uiteenlopende uitvoeringen op de markt terug te vinden. Dit betekent dat je niet alleen een keuze kan maken uit meerdere materialen, maar ook uit zeer veel verschillende kleuren, afmetingen en ga zo maar door. Uiteindelijk zorgen al deze verschillende zaken er voor dat de kostprijs van schaduwdoeken behoorlijk uiteenlopend kan zijn. Wij hebben de diverse keuzes alvast even voor jou op een rijtje gezet.

Keuze 1: Het type materiaal waar gebruik van wordt gemaakt

Voor schaduwdoeken geldt dat er tegenwoordig zeer veel verschillende soorten materialen gebruikt kunnen worden. Het is op dit vlak belangrijk om voor jezelf uit te maken over welke eigenschappen deze materialen dienen te beschikken. Moet ze bijvoorbeeld vooral waterafstotend of zonwerend zijn? Wij hebben de verschillende kosten voor de diverse materialen voor een schaduwdoek even op een rijtje gezet:

 

Type materiaal voor schaduwdoek Gemiddelde kostprijs
Waterafstotend materiaal (360 x 360) Gemiddeld zo’n 70 euro per stuk
Schimmelwerend materiaal (5 x 5 x 5) Gemiddeld zo’n 105 euro per stuk
Luchtdoorlatend materiaal (360 x 360) Gemiddeld zo’n 125 euro per stuk
Waterproof materiaal (500 x 500) Gemiddeld zo’n 185 euro per stuk

Keuze 2: De afmetingen van je schaduwdoek

Bovenstaande prijstabel maakt niet alleen duidelijk dat er een groot verschil kan bestaan op vlak van kostprijs tussen de verschillende materialen waaruit een schaduwdoek kan bestaan, wat bovendien ook te denken van de afmetingen waarover ze beschikt? Hoe groter de afmetingen, des te hoger uiteraard het kostenplaatje uit zal komen voor je schaduwdoek. Let wel, met een beetje geluk dien je slechts één keer voor een zeer lange periode te investeren in het kopen van een schaduwdoek. Wees er dus zeker van dat je beschikt over de meest optimale afmetingen zodat je hier later geen spijt van krijgt.

Keuze 3: De montage

Het aanschaffen van een schaduwdoek is natuurlijk slechts één ding. Wat bovendien ook te denken van de montage? Je kan in principe de montage van een schaduwdoek best zelf gaan doen, maar dit geldt eigenlijk niet voor bijvoorbeeld het verankeren van de palen waar het doek aan wordt bevestigd. Omwille van deze reden kiezen de meeste mensen er dan ook voor om de plaatsing uit te besteden aan een professioneel bedrijf. Op dit vlak kan je inclusief de voorrijkosten al snel rekening houden met een kostprijs van zo’n 200 euro.

Interessante bespaartips

Er bestaan tal van verschillende mogelijkheden om een besparing te realiseren op de kostprijs van een schaduwdoek. Bovendien moeten deze besparingen ook helemaal geen verlies op vlak van kwaliteit met zich meebrengen, in tegendeel. Om er zeker van te zijn dat de totale kostprijs voor jouw schaduwdoek zoveel mogelijk kan worden gedrukt is het beslist de moeite waard om rekening te houden met de hieronder aangegeven bespaartips:

 

  • Help de vakman een handje!

In het merendeel van de gevallen wordt de plaatsing van een schaduwdoek uiteraard uitbesteed aan een professionele partij. Dit zorgt er voor dat je wordt geconfronteerd met bepaalde montagekosten. Je kan deze kosten enigszins drukken door zelf ook de handen uit de mouwen te steken en de vakman in kwestie te helpen. Op deze manier sla je twee vliegen in één klap!

 

  • Recht op kwantumkorting?

Is je buurman ook op zoek naar een mogelijkheid om wat (extra) schaduw te creëren op zijn terras? Denkt hij daarvoor ook in de richting van een schaduwdoek? In dat geval is het altijd interessant om er voor te kiezen om deze vorm van zonwering samen te kopen. Hierdoor kan je namelijk zomaar aanspraak maken op een kwantumkorting die kan oplopen tot wel 10 procent!

Bespaar tot wel 30% op de kosten van je schaduwdoek!

Zou je wel graag een schaduwdoek willen kopen om een mooie, schaduwrijke plaats mee te creëren op je terras? Ligt de kostprijs ook na het toepassen van de bovenstaande bespaartips echter nog een klein beetje te hoog? Niet getreurd, in dat geval is het nog steeds mogelijk om een extra besparing tot wel 30 procent te verkrijgen. Hoe? Zeer eenvoudig, namelijk door niet zomaar in te tekenen op de eerste, de beste offerte die je ontvangt. Vraag gerust offertes aan bij meerdere bedrijven en vergelijk ze met elkaar. Je zal merken dat je op deze manier al snel een besparing kan verkrijgen die nog eens kan oplopen tot een (extra) 30 procent!

Wat kost zonwering?

De prijzen zijn niet altijd even duidelijk. Vergelijk tot 6 offertes van lokale zonweringsspecialisten en bespaar tot wel 30% op de kosten. Deze service is geheel gratis en vrijblijvend.