Informatie en advies over zonwering
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?


Er was ooit een tijd waarin je in elk huishouden vitrage zag hangen. Het is een heel dunne gordijnsoort die licht doorlaat. Door het materiaal heb je toch je privacy binnenshuis. Vitrage is een tijd weggeweest uit het Nederlandse interieur, maar sinds de opkomst van de gordijnen die uit meerdere lagen bestaan is het weer helemaal terug. We keken voor jou naar de diverse soorten vitrage die er te koop zijn, en naar de prijzen die erbij horen.

Welke soorten vitrage

Vitrage is er in meerdere soorten. We hebben ze voor je op een rij gezet.

  • De standaard vitrage. Dit is een dun geweven gordijn, doorgaans wit of crème, wat geen patroon heeft. De effen variant is het meest gebruikt. Deze vitrage wordt vooral gebruikt in combinatie met dikkere overgordijnen.
  • De vitrage met patroon. Een eveneens dun geweven gordijn met een ingeweven patroon. Deze vitrage wordt eveneens gecombineerd met dikkere overgordijnen. Vaak hebben de overgordijnen geen print wanneer de vitrage dit wel heeft.
  • De inbetween. Een vitragestof die in combinatie met overgordijnen kan worden gebruikt, maar die je ook heel veel ziet zonder gebruik van extra overgordijnen. De inbetween is wat duurder dan de standaard vitrage; het materiaal is wat dikker. Het is een stof die het licht wat binnenkomt in je huis filtert.
  • Het paneelgordijn. Een paneelgordijn kan je eveneens kopen met panelen van een vitrage achtige stof. Deze gordijnen open je als een lamellengordijn. Ze hangen in een apart soort rail. Deze paneelgordijnen kunnen eveneens worden gecombineerd met dikkere dichte panelen.
  • Het valletje. Een soort half gordijntje wat je onderin je raam hangt of juist bovenin je raam. Deze gordijntjes hebben doorgaans een patroon. Het is de goedkoopste soort vitrage.

Wat voor soort vitrage Materiaal Hoe is de prijs berekend Prijs
Wit, effen Lichte vitragestof Per meter Vanaf 12 euro
Wit, inbetween Filterende vitragestof Per meter Vanaf 18 euro
Vitrage, patroon Lichte vitragestof Per meter Vanaf 17 euro
Paneelgordijn Witte dunne stof Per paneel 27-40 euro
Valletje Vitragestof met ingeweven patroon Per meter Vanaf 3 euro

 

  • Als je handig aangelegd bent. Vitrage kan je prima zelf maken. Je koopt het per strekkende meter, maar je maakt er vervolgens zelf vitrages van. De meeste soorten vitrage zijn ongeveer 300 cm breed. Houd rekening met een plooi bij het inmeten van de vitrage.
  • Als je niet handig aangelegd bent. Vitrage kan je ook op maat laten maken. Je maakt gebruik van een tool waarbij jij je raam inmeet. Vervolgens geef je aan of je een enkele, dubbele of drievoudige plooi in je vitrage wil hebben. De vitrage wordt vervolgens voor jou gemaakt in een naaiatelier waarna je ze thuis ophangt. Dit kan je echter ook laten doen door de leverancier.

Hoe wordt de prijs bepaald

Hoeveel jij betaalt voor vitrage bepaal je voor een groot gedeelte zelf. Dat doe je door verschillende keuzes te maken bij het bestellen van je vitrage. We hebben de keuzes voor je op een rij gezet.

  • Wat voor soort stof koop je. De soort vitrage stof is absoluut bepalend voor de prijs. In principe kan je een vitrage kopen vanaf 5 euro per strekkende meter, maar de vraag is in dat geval wat voor kwaliteit je aanschaft. Je wil geen stof hebben waar bij wijze van spreken de gaten al in vallen wanneer je er maar naar kijkt. Het is dan ook een beter idee om vitrage te kopen die iets duurder is per strekkende meter, met de wetenschap dat je er langer plezier van zult hebben.
  • Welke soort vitrage koop je. Vitrage heb je in meerdere soorten en kwaliteiten. Je kan natuurlijk kiezen voor de standaard dunne doorkijk-vitrage, maar je kan ook kiezen voor een inbetween die het licht gefilterd in je huis binnenlaat. De dikkere soorten zullen doorgaans wat kostbaarder zijn. Daar staat weer tegenover dat je niet extra overgordijnen hoeft op te hangen in combinatie met de vitrage.
  • Voor welk raam komt de vitrage te hangen. Wil je vitrage tegen de inkijk, dan zal je op de benedenverdieping kiezen voor vitrage die jouw hele raam bedekt. Voor de bovenverdieping of de zolder kan je echter kiezen voor een valletje. Dit soort vitrage biedt bescherming tegen inkijk van onderaf.
  • Hangt er al een rail of roede. Ga je vitrage ophangen, kijk dan eerst of er al een rail of roede hangt. Is dat niet het geval, dan zal je deze nog zelf moeten ophangen. Je bent voor een enkele rail tussen de 10 en 15 euro per meter kwijt. Daar komen dan nog de gordijnlopertjes bij.

Vraag offertes op

Vitrage koop je het liefste niet te duur. Het is dan ook goed om eerst wat prijzen te vergelijken. Dat doe je door offertes op te vragen. Met één muisklik op onderstaande button vraag je gelijk meerdere offertes op die je met elkaar kan vergelijken. Het vergelijken van deze offertes kan jou een voordeel oplopend tot 20 procent opleveren.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?


Laatste nieuws

4x Valkuilen en veelgemaakte fouten zonwering

Heb jij een raampartij die op het zuiden staat, dan brengt dit

6x Tips zonwering kopen

Omdat er zo veel verschillende soorten zonwering zijn, is het niet verstandig

6x Valse vooroordelen zonwering

Zonwering in je woning heeft veel meer voordelen dan alleen het blokkeren