We leven in een tijd waarin de zon het hele jaar door venijnig op je ramen kan schijnen. Zowel in de zomer als in het voor- en najaar wordt het binnenshuis behoorlijk warm doordat de zon op het glas van je ramen schijnt. Het is dan ook begrijpelijk dat steeds meer mensen een zonnescherm kopen om het binnenshuis behaaglijk te houden. We keken voor jou hoeveel je kwijt bent voor een zonnescherm van 4 meter. Dat is een zonnescherm wat je voor één groot raam hangt, of wat boven een klein raam en een deur komt te hangen.
Inhoudsopgave
Een zonnescherm in meerdere modellen
Wie gaat kijken voor een zonnescherm komt er al snel achter dat er een heel groot prijsverschil bestaat tussen de diverse zonneschermen. Dat prijsverschil ontstaat vooral doordat er meerdere modellen zijn die ieder hun eigen prijs hebben. We hebben het belangrijkste onderscheid voor je op een rijtje gezet.
- Een uitvalscherm. Een uitvalscherm is een scherm wat bediend wordt via een systeem met links en rechts een beugel. Die beugels bewegen bij het openen en sluiten via een rail, en op die manier wordt met twee armen het zonnescherm bediend. Dit model is heel geschikt om de zon uit je huis te weren, maar daarnaast is het niet zo geschikt om onder te zitten. Het scherm komt namelijk hooguit een meter van de muur af, en daarnaast heeft het een redelijk scherpe hoek. Een uitvalscherm is dan ook het goedkoopste maar bepaald niet het decoratiefste en meest praktische zonnescherm.
- Een knikarmscherm. Een knikarmscherm is een scherm wat zich opent door twee armen die zich strekken onder het scherm. Dat loopt redelijk horizontaal waardoor je er onder kan zitten in de zomermaanden. Een scherm van dit type is een stuk duurder dan een uitvalscherm maar het is wel een verrijking voor je tuin. Dit scherm zit wanneer het is ingerold in een cassette die aan de muur hangt.
- Een markies. Een markies is de meest luxe vorm van een zonnescherm. Het is een scherm waar je niet onder kan zitten maar wat wel de hoogste decoratieve waarde heeft. Het zit in een cassette helemaal rondom je raam en wordt uitgerold via baleinen die in de rand verwerkt zitten. De markies wordt vooral gebruikt bij wat kleinere ramen; een raam van 4 meter is nog net geschikt om een markies rondom te monteren.
Hoeveel kost een zonnescherm
We deden rondvraag voor je naar de prijs van een zonnescherm van 4 meter. We kwamen tot de volgende bevindingen.
Wat voor zonnescherm wil je kopen | Bediening | Stof effen/patroon | Prijs |
Zonnescherm 4 meter uitvalscherm | Handbediening | Effen | Vanaf 375 euro |
Zonnescherm 4 meter knikarmscherm | Buismotor | Dessin | Vanaf 480 euro |
Zonnescherm 4 meter markies | Handbediening | Dessin | Vanaf 650 euro |
- Als je zelf een zonnescherm wil ophangen. Een uitvalscherm laat zich nog redelijk eenvoudig monteren wanneer je dat zelf wil doen. Het is een scherm wat wel behoorlijk wat gewicht met zich meebrengt. Denk er dan ook aan dat je minstens een extra persoon hebt om je te assisteren hierbij.
- Als je een zonnescherm met hulp wil ophangen. Een zonnescherm kan je wellicht maar het beste laten ophangen. Je kan vragen of de leverancier een montageteam heeft, en anders huur je een klussenbedrijf in voor deze werkzaamheden. Je bent in dat geval tussen de 45 en 60 euro kwijt voor de werkzaamheden per uur.
Zaken die de prijs beïnvloeden
De prijzen die we zojuist noemden mag je gerust een basis prijs noemen. De ervaring leert dat er behoorlijk wat extra’s zijn die de prijs kunnen beïnvloeden. We hebben ze voor je op een rij gezet.
- Kies je voor een handbediening. Een handbediening is de goedkoopste manier om een zonnescherm te bedienen. Je kiest er in dat geval voor om met een zwengel het zonnescherm te openen en sluiten. Die zwengel steek je in een ring in het zonnescherm. Dit systeem is het lastigste in de bediening aangezien er nogal wat spierkracht aan te pas komt. Het wordt dan ook het meeste gekozen vanwege de aantrekkelijke prijs.
- Kies je voor een buismotor. Een buismotor is een van de meer praktische methodes om een zonnescherm te bedienen. Er zit een motor in het zonnescherm zelf waardoor het scherm automatisch in en uit kan rollen. De buismotor kan je tegen meerkosten mee bestellen met je zonnescherm. Exclusief montage kost een dergelijke motor tussen 150 en 200 euro.
- Kies je voor een zon/wind automaat. Een zon/wind automaat is een topper wanneer je een zonnescherm wil wat open draait wanneer de zon schijnt, en in draait wanneer de zon weg is of wanneer het gaat waaien. Dit systeem kan je maar beter niet zelf aansluiten aangezien er nogal wat techniek bij komt kijken. Het systeem is het duurste in de aanschaf. Je betaalt voor deze optie extra tussen 200 en 300 euro extra.
- Kies je voor bediening met een app. Het nieuwste van het nieuwste is het zonnescherm wat je met een app bedient. Dit zonnescherm wordt aangesloten op je wifi, waarna je het via je mobiele telefoon kan bedienen vanaf elke plek. Dit systeem kost gemiddeld 175 tot 275 euro extra bovenop de kosten van het zonnescherm.
Vraag offertes op
Het snelste bespaar je op een zonnescherm van 4 meter breed door offertes op te vragen. Dat doe je heel eenvoudig met één muisklik op onderstaande button. Je ontvangt gelijk een aantal offertes die je vrijblijvend mag vergelijken. Het vergelijken hiervan kan je een voordeel tot 30 procent opleveren.